Råd & stöd

Kollen – Nu även med ny modul om ålder!

Kolla nuläge och förändring för jämlikhet oavsett ålder i din organisation.

Det går inte att ställa för övergripande frågor om man vill ha svar som går att använda som utgångspunkt för sitt mångfalds-, jämlikhets- eller ickediskrimineringsarbete. Med Kollen får du ett mer fördjupat underlag. Du kan använda den som en komplettering till din ordinarie medarbetarenkät eller som ett enskilt verktyg för att göra en riskbedömning enligt reglerna om aktiva åtgärder i diskrimineringslagen.

Kollen – jämställdhet och föräldraskap

Kolla nuläge och förändring för jämställdhet och föräldraledighet i din organisation.

Som man frågar får man svar.

Visst kan man bli lite trött på enkäter. Men hur vet du vart du ska om du inte vet var du är? Eller om de där aktiviteterna ni genomförde förra året gav någon förändring? Här finns underlag att hämta för ert lagstadgade förebyggande arbete mot diskriminering. En koll på hur det går att ha familj och jobba i organisationen finns också med.

Hur kan du använda Kollen?

  • För att veta vad personalen tycker inför en personalkonferens eller utbildning
  • Som underlag för ert jämställdhetsarbete
  • För att få koll på hur många som har föräldraansvar och hur de upplever möjligheterna att kombinera jobb och familj
  • Ge en indikation på nuläge
  • Ge en indikation på förändring
  • Som ett diskussionsunderlag om den sociala och organisatoriska arbetsmiljön ur ett jämställdhetsperspektiv

Ger Kollen dig all information du behöver?

Att skapa en inkluderande organisation tar tid. Du kommer att behöva mycket annat än Kollen för att lyckas. Men det är ett enkelt verktyg som ger bra information på kort tid. Man behöver inte ha fakta för att svara – man svarar på hur man upplever vardagen. Du får svaren sammanställda i pedagogiska rapporter och om du vill kan du jämföra din organisation med andra – Kollen finns i en databas med ca 300 000 svar.

Är du osäker på hur du ska tolka resultaten kan Praktikum förstås hjälpa dig med det också.

Varför ska jag välja just Kollen?

Det här frågeverktyget är framtaget just för att vi identifierade brister i flera andra enkätverktyg om jämställdhet. Vi samlade därför det bästa av två kunskapsområden: jämställdhet/diskriminering och undersökning. Frågorna är mycket väl genomtänkta och merparten även väl beprövade men vi har även lagt till nyheter som vi saknat.

Här finns också kunskap om vad du kan få ut av att ställa dem. Den här enkäten ger dig ett gott underlag för att följa diskrimineringslagens krav på aktiva åtgärder när det gäller jämställdhet och föräldraskap.

 

Kollen har tagits fram i samarbete mellan Praktikum och Vestra.

Nyfiken? Här kan du fråga mer eller göra en beställning.

Rådgivning

I ett pågående arbete kan det finnas behov av tillfällig hjälp i form av rådgivning och stöd i specifika frågor. Praktikum kan erbjuda rådgivning per timme eller som tilläggspaket efter en utbildningsinsats.

Mentorskap

Har du ett uppdrag att ansvara för och driva på frågor om jämställdhet, likabehandling, mångfald eller ickediskriminering i din organisation? Det är inte ovanligt att det är en ensam roll med få kolleger att bolla små och stora frågeställningar med. Praktikum kan därför erbjuda dig en personlig mentor som stöd och inspiration med gedigen erfarenhet inom området. Vi anpassar omfattning och längd på mentorskapet efter dina behov.

Verksamhetsintegrering

Behöver du hjälp att komma igång med, driva på eller utveckla ett integreringsarbete av mångfald, jämlikhet, likabehandling eller jämställdhet? Praktikum kan hjälpa dig med planering, metoder eller workshops. Allt efter dina behov. Till exempel:

  • Diskussion & reflektion av webbtexter – hur uttrycker vi oss?
  • Genomgång av rutiner – en konsekvensanalys
  • Anpassad checklista för integreringsarbete
  • Organisation & struktur för integreringsarbete

Processtöd

Har din organisation nyligen antagit en policy för jämställdhet, mångfald, likabehandling eller ickediskriminering? När policyn väl är på plats är det viktigt att den inte hamnar i hyllan. Praktikum kan hjälpa dig att se till att policyn implementeras i organisationen. Du kan välja mellan att ta hjälp i hela processen eller i enstaka delar.

Planering

Här går vi igenom policyn och bryter ner den till praktiskt genomförbart arbete. Vi tittar på hur implementering bäst kan ske, tidplanerar och planerar in tid och modell för uppföljning.

Genomförande

Här kan Praktikum erbjuda specialanpassade personalutbildningar för genomförande i relation till policyn och/eller fungera som facilitator och göra uppföljningar vid planerade tidpunkter för att se att organisationen är på rätt spår och håller sin planering.

Uppföljning/analys för fortsatt arbete

Här kan Praktikum stå för en sammantagen uppföljning och analys av periodens arbete och ge stöd till det fortsatta arbetet.

Ta fram en plan

Är du ansvarig för att ta fram en mångfalds- eller jämställdhetsplan men inte vet riktigt var du ska börja? Praktikum kan ge stöd och råd samt tillhandahålla dokument för att komma igång. Hur mycket, länge och på vilket sätt avgör du. Vi planerar ett upplägg tillsammans.

Policy/dokument

Ibland kan hjälpen vara så enkel som att få ett färdigt dokument att utgå från. Praktikum kan erbjuda ett antal standarddokument samt policymallar. Praktikum kan också bistå med hjälp att utforma verksamhetsanpassade dokument för till exempel nulägesanalys, uppföljning, checklistor m.m.